High-Throughput Effect-Directed Analysis: a novel platform for rapid and sensitive identification of toxic compounds in the aquatic environment

stoffen: meerdere stofgroepen
status: afgerond

projectdetails:

  • biologische effectstudie
  • meerdere stofgroepen 
  • afgerond in 2017

ORGANISATIE:
Vrije Universteit Amsterdam

PARTNERS:
Uitvoering door Environment & Health, afdeling Biomoleculaire Analyses van de Vrije Universiteit Amsterdam en Waterlaboratorium Haarlem. Gebruikerscie met o.a. Waternet en STOWA.

STW project. Door middel van Effect Directed Analysis (EDA) worden de stoffen die toxiciteit veroorzaken in een watermonster  geïdentificeerd. Een milieumonster wordt opgesplitst in kleinere fracties. Deze fracties worden getest op effecten met behulp van celgebaseerde testen (bijvoorbeeld voor hormoonverstorende activiteit). Die fracties die effecten laten zien worden vervolgens chemisch geanalyseerd op de aanwezigheid van stoffen. Door aanpassingen in de bestaande methode wordt de techniek eenvoudiger, sneller en goedkoper, en daarmee interesssant voor de waterbeheerder die wil weten welke stoffen in zijn (afval)water effecten veroorzaken, om zo gericht maatregelen te kunnen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. 

Contactpersonen

Ron van der Oost (Waternet) en Bert Palsma (STOWA)